Geçen yıl instagram üzerinden yaptığım bir paylaşımda soru/cevap kısmı sundum. Soruların çoğu çok enteresan ve önemli olduğu için, bazı sorulara uzun cevap vermeyi daha uygun buldum. Bu sayfalarda bazı temel konuları ele alıp sorularınıza bu şekilde cevap vermeye çalışacağım. Çocuklar dünyayı nasıl görür ? Çocuğun dünyaya bakış açısının gelişmesine neden olan 2 temel kavram vardır. Birincisi,…
Ekranlar ve 3-6-9-12 kuralı
Özet : Kurallar basit ve net. • 3 yaştan önce ekran yok! Çocuğun ekranlara olabildiğince az maruz kalması gereklidir. • 6 yaştan önce çocuk yanında bir yetişkin olmadan bir ekran ile oynamamalı. Kendine ait bir taşınabilir oyunu ya da tableti olmamalı. (Ayrıca 3–6 yaş arasındaki çocukların, nesneleri üç boyutlu algılayabilmesini sağlayan beyin bölgesinin gelişebilmesi için, çocuğun…
çocuk gelişiminde aile’nin rölü
résumé/ özet Les parents ont le premier rôle à jouer dans l’éducation de leur enfant. Mais Il ya différentes façons de se conduire pour éduquer l’enfant. Ce texte essaie d’exposer quelques façons excessives de faire, en montrant comment cela peut-il avoir un effet sur l’enfant. Cocugun buyumesinde ebeveynlerin rolu oldukca onemlidir. Ama cocugu buyutmenin de…
YAS
Yas nedir ? Ne kadar sürer ? Herkes yas dönemini aynı şekilde mi yaşar ? Depresyon ile yas arasındaki fark nedir ? Yasta olan bir kişiye nasıl yardım edilir ? Yas, insan’ın önemli bir kayıptan sonra yaşadığı reaksiyonlardır. Kayıp, bir insan kaybı, ya da bir hayvan kaybı olabildiği gibi, bir obje kaybı veya bir fikir, ideal (objektif) kaybı da…
Le repos de Sisyphe
Ce texte est issu de mon article qui parait dans le livre “Histoires de Blouses Blanches 2” de l’Association du Corps Médical Franco-Turc. Il s’agit d’une anecdote de mon expérience auprès des parents d’enfants porteurs de handicap. Aujourd’hui, c’est mon anniversaire. J’ai préparé un bon gâteau au chocolat, pour fêter ça avec le groupe…
L’éducation à la maison
En 2012, selon l’Institut National des Statistiques et Etudes Economiques ( INSEE), sur 100 élèves d’origines étrangères qui échouent au Baccalauréat, 23% sont d’origines turques. Ces enfants-là sont les premiers au classement. Pour quelles raisons ces jeunes ont-ils plus de mal que les autres ? Est-ce à cause d’un manque de motivations ? Ou alors une…
Aile içi Eğitim
2012 yılında, Fransa’nın istatistik kurumu’na (INSEE) göre, Fransa’da lise diploması (Baccalauréat) alamayan yabancı uyruklu kişilerin yüzde 23’ü Türk veya Türk kökenli. Türkler bu listenin ilk sırasında yer alıyorlar. Toplumumuz gençlerinin bu seviyeyi aşamamalarının sebepleri nelerdir ? Bunun kaynağı bir isteksizlik midir ? Yoksa başarısızlık mı ? Yoksa Türklerin Fransa’ya uyum sağlayamadığının bir göstergesimidir ? Öncelikle, bu durumu…
Televizyon’un tehlikeleri
Bugünlerde herkesin evinde bir, iki veya üç televizyon bulunmaktadır. Zamanında bütün mahallenin karşısında toplandığı ekran, artık her oda’da vardır. Insanların karşısında günde 3-4 saat zaman geçirdiği bu teknoloji aracının sadece iyilikleri mi vardır ? Her ne kadar programların pozitif etkisi olsa da, insanın konsantrasyonu üzerine de kötü etkisi oluyor. Televizyon programlarının aptallığı Öncelikle, Türk…