Psikolog Nedir?

 

Psikologlar uzmanlık alanlarına göre ayrılan ruh sağlığı çalışanlarıdır. (klinik psikolog, sosyal psikolog, iş psikoloğu, nöropsikolog vb.).

Klinik psikoloğun temel amacı, her hangi bir psikolojik sıkıntı nedeni ile çevresine uyum sağlayamayan kişileri anlamak, sorunlarına müdahale etmek, yönlendirmek, kişilerin hayatalarına ve sosyal çevrelerine uyumunu arttırmak, bireyin kişisel gelişimine katkıda bulunmak ve duygusal, düşünsel ve davranışsal sorunları düzene sokmak’tır. Yani kişi’nin yaşamını kötü anlamda etkileyen bir durumu anlamak ve tedavi edebilmektir.
Fakat psikoloğun rolü kişinin geliş sebebine bağlıdır. Bu sebepler arasında : öğrenme güçlüğü, engelli kişi  veya yasta olan bir kişi için psikolojik destek, hiperaktivite, vb.

 

Klinik psikolog ile psikiyatristin farkı :

Fransa da,  psikologlar lise den sonra üç yıl genel psikoloji  lisansı artı iki yıl uzmanlık için master  bitirmek zorundalar.  Psikyatristler, klinik psikologlardan farklı olarak altı yıl tıp eğitimi artı dört yıl psikiyatri uzmanlığı bitirmelidirler.

Klinik psikologlar ilaç yazmaz ve önermezler. Ilaç yazma işi psikiyatristler tarafindan yapılabilmektedir.  Klinik psikologlar ilaç yazmaz ama psikiyatristlerdan çok daha fazla insan davranışlarını etkileyen faktörleri ölçme değerlendirme, bilimsel araştırma metodları konuları gibi alanlarda eğitim alırlar. Aynı zamanda, psikoterapi anlamında daha yoğun eğitim alan klinik psikologlar, ruhsal hastalıkları sadece biyolojik açıdan değil, hem biyolojik, hem psikolojik, hem de sosyal açıları inceler ve bunları çevre etkilişimi sonucu olarak görürler.

Fransa da psikolojik danışmanlık seans ücretleri sosyal guvenlik tarafindan geri ödenmez.

 

 

Burhan GÜVEN

 

2011 yılında Vienne de lise’den mezun olduktan sonra, Lisans eğitimini Lyon’ da, Université Catholique de Lyon da tamamladım. Lisans eğitimi sırasında, 2013 yılında Ankara da Hacettepe Universitesi’nde çocuk psikolojisi hakkında bir dönem ders gördüm.

Lisans eğitimi boyunca Vienne Devlet hastanesi (Hôpital de Vienne Lucien Hussel ) çocuk hastalıkları bölümünde, kreş’te (EAJE Le Petit Martin), ve motor engelli çocuklar icin bir kurum’da( IEM Maxime le forestier) staj gördüm.

Lisans eğitiminden sonra Yüksek lisans’ta (Master) çocuklar ve ergenler üzerine uzmanlaştım.

Master in ilk yılı boyunca öğrenme güçlukleri çeken çocuklar için bir kurumda (CMPP Bossuet) staj gördüm. Master 1 tezimi « Üçüncü Nesil Göçmen Çocuklarda Göç Tarihi İletimi» üzerine bir calışma sunup, iyi dereceyle tamamlayarak  Master 2 ye geçme hakkı kazandım.

Master 2 yılında, her türlü psikolojik sıkıntı yaşayan ergenler ağırlayan bir kurumda (Institut de Traitement des Troubles de l’Affection et de la Cognition)  ve aynı zamanda otistik çocukları ağırlayan bir kurumda (Centre de Recherche et d’Etude Sport et Santé)  uzmanlık stajlarımı tamamladım. Master 2 tezimi 3 konu hakkında bitirip iyi derece alıp Klinik Psikolog ünvanını kazandım. işte çalışma konuları :

  • Engelli çocuklar’ın annelerini ağırlayan bir destek grubu ile ilgili bir çalışma
  • Ailesel sorun yaşayan ergenlerin benliklerini oluşturmaları
  • Ailesel şiddet yaşayan ergenlerin grup terapisinde kişiliklerini oluşturmaları

 

Eylul 2016 dan beri çocuklar, ergenler ve genç yetişkinlerle calışıyorum

Zamanımın yarısını okul sorunları için bir merkez de (Centre Médico Psycho Pédagogique) çalışıyorum. Zamanımın diğer yarısını kabinemde her türden sorunlarla gelen kişiler ile çalışıyorum.

Adres : 7 Place de la Paix, 69200 Vénissieux.

 

Calışma alanlarım :

Okul ile ilgili sorunlar – öğrenme güçlükleri

Bağımlılıklar

Ergenliğe giriş sorunları

Aile içi sorunlar

Özgüven sorunları

Kültürler arası sorunlar

Obezite – anoreksi – bolimya

Annelikle alakalı sorunlar

Engellilik – otizm

Travmalar